Checka in på en diktaturambassad #blogg100

När jag började på Amnesty var det i rollen som projektledare för Mobiliseringsprojektet – ett projekt som bland annat syftade till att ta fram nya sätt att aktivera människor i Amnesty och de frågor organisationen arbetar med. En av frukterna av det arbetet var Ambassadorienteringen (som ännu är i sin första fas och kommer utvecklas vidare). Funktionen togs fram i samarbete med favoritbyrån Earth People som det verklien är en fröjd att jobba kreativt med.

Vad handlar det då om? Traditionellt har aktivism i form av manifestationer/demonstrationer varit knutna till såväl tid och rum i bemärkelsen att du har behövt ta dig till en viss plats på en viss tid för att delta. Digitala namninsamlingen/upprop har i sin tur varit i väldigt hög utsträckning befriade från så väl tids- som rumsdimension. Det har haft fördelen av att många personer lätt kan delta. Nackdelen är att engagemanget av många ses som mindre värt (vilket är värt sin egen debatt) då egeninsatsen i form av tid är väldigt låg.

Varje metod har sin plats, och Amnesty kommer fortsätta använda både traditionella manifestationer och digitala namninsamlingar. Samtidigt vill vi prova nya sätt kombinerar styrkorna i de tidigare sätten.

Ett sådant sätt är det vi kallar Ambassadorientering. Kortfattat så är den en funktion på vår mobilsajt (som i grunden är lite av en verkstad för kampanjverktyg ”på språng” snarare än en fullvärdig sajt) där vi gör det möjligt för den som vill att delta i virtuella demonstrationer utanför fyra olika ambassader. På själva sidan ser du också avståndet till de fyra ambassaderna och kan också få fram en karta för att lättare hitta.

ambassadorientering

Ambassadorientering

Skillnaden mot många andra digitala aktioner är att de som vill vara med måste ta sig fysiskt till ambassaden ifråga för att delta – dock inte på någon särskild dag eller tidpunkt. Helt enkelt en aktion som är oberoende av tid (i alla fall i bemärkelsen att det går att vara med hela den här våren), men inte av rum.

Det går att se det mesta även via ”vanlig” dator men sidan upplevs bäst via en smartphone eller platta. Resultatet hittills är kanske inte revolutionerande med digitala mått mätt, men om man betänker att det i själva verket framförallt är en fysisk handling som krävs så mångdubblades  antalet personer som demonstrerade utanför de olika ambassaderna jämfört med om vi enbart hade kört det vanliga ”fredag klockan 15 till 16”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s